Whatsapp en veiligheid

 In Blog

Iedereen kent de app wel, WhatsApp. WhatsApp is één van de meest gebruikte apps op zowel de iPhone als Android devices. Je kunt appen, bellen en beeldbellen. De ontwikkelaars hebben de app zo simpel mogelijk gemaakt waardoor vrijwel iedereen de app kan gebruiken. Voor zowel het beeld bellen appen als whatsappen wordt gebruik gemaakt van versleuteling. Ieder toestel heeft haar eigen key waardoor het niet mogelijk is voor anderen om de berichten te onderscheppen.

Metadata

Het enige wat wordt bijgehouden is de metadata. Bijvoorbeeld wanneer je online bent, wanneer je whatsappt en naar wie. Door het verzamelen van dit soort data kan het bedrijf achter Whatsapp haar diensten beter aanbieden evenals haar advertenties op Facebook verbeteren. WhatsApp wordt gehost op Amerikaanse servers dus het moment dat jij iemand een berichtje stuurt zal dit bericht eerst naar Amerika toe gaan voordat het je vriend of vriendin bereikt. Hierdoor is het vaak langzamer dan diensten zoals Telegram.  Om terug te komen op de versleuteling van WhatsApp. Op het moment dat je iemand een bericht stuurt wordt deze versleuteld als deze jouw telefoon verlaat. En versleuteld op een moment dat deze bij diegene aankomt waarbij die zou moeten zijn.

Back-up

Een ding waar ik zelf tegenaan liep is dat WhatsApp zelf een back-up maakt in Google drive en in het geval van een iPhone in iCloud. Het gekke van deze back-up is dat deze niet versleuteld is. Wat weer op neerkomt dat als jouw Google account wordt gehackt, al je WhatsApp berichten op straat liggen. Bij veel mensen staat deze back-up optie aan. Tevens ook bij mij. Iedere nacht om 2 uur wordt er een back-up gemaakt van mijn hele WhatsApp geschiedenis inclusief mijn foto’s en video’s die ik gestuurd heb. Wat als mijn account van Google gehackt zou worden? Of wat als jouw iCloud gehackt zou worden? Dit zou betekenen dat al die berichten, foto’s en video’s openbaar zouden kunnen worden. Ergens gedeeld op een anonieme website. Er zijn twee dingen die je kunt doen om dit te voorkomen. De eerste is van je account van Google beter beveiligen. Google biedt dubbele verificatie aan op een moment dat je je aanmeldt. Op het moment dat ik op mijn Google account inlog op een anonieme computer zal eerst mijn telefoon een bericht krijgen voordat ik kan inloggen. Hierdoor zal het veel minder snel gebeuren dat mijn account wordt gehackt. Het tweede wat je kunt doen is gewoon simpel de back-up uitzetten of alleen lokaal. Hierdoor wordt hij alleen op je telefoon opgeslagen en in principe is dat goed genoeg, toch? (tenzij je telefoon in bad valt)

Recent Posts

Leave a Comment

0